Lichtsterkte

    Het aantal soorten meeteenheden waarmee lichtsterkte gemeten word zijn als volgt:
  • Watt: een maatstaaf van de totale power output van een lichtbron
  • Lumen: een maatstaaf van de zichtbare licht output van een lichtbron
  • Candlepower: deze term is hetzelfde /  vervangen door candela
  • Candela: een maatstaaf van de intensiteit van een lichtbron in een bepaalde richting.
  • Foot-candles and lux: het aantal meetbare licht dat op een oppervlakte valt.

Watts & Lumens

Het is een misverstand dat een hoger wattage gelijk is aan een hogere licht output. Dit komt mede door het feit dat normaal is dat een hoger wattage lamp meer lichtopbrengst heeft. Zeker als men LED vergelijkt met halogeen of xenon is dit niet waar. Mede dankzij de huidige LED techniek geeft de lamp meer licht tegen een lager verbruik.

Watts is een maatstaaf van het verbruik en power terwijl lumens een maatstaaf is voor de zichtbare licht opbrengst. Als u wil weten hoe fel een lamp schijnt, dan moet u naar de lumen kijken. Hier zit echter nog een addertje onder het gras; er zijn namelijk 2 soorten lumen, raw (ruwe) lumen & effective (effectieve lumen) het verschil word hieronder uitgelegd.

Wat zijn lumen?

Er zijn twee soorten lumen ruwe & effectieve:

  • Ruwe Lumen: een maatstaaf van de theoretische licht opbrengst. Deze lumens worden vastgesteld door de theoretische opbrengst van alle ledjes die in een lamp zitten bij elkaar op te tellen. Ruwe lumen zijn daarom zeker niet! Representatief voor de uiteindelijke licht opbrengst van een lamp. Er wordt namelijk niet rekening gehouden met de optische en thermische verliezen van een lamp.
  • Effectieve Lumen: een maatstaaf van de werkelijke licht opbrengst. De effectieve lumen worden gemeten met een fotometrisch testapparaat, hiermee worden de optische en thermische verliezen in beschouwing genomen. Deze gemeten lumen zijn veel betrouwbaarder als de ruwe lumen.

Ruwe Lumen

Dit is een voorbeeld hoe ruwe lumen worden berekend. De geplaatste ledjes in een lamp zijn geschat op 100 lumen er zitten 8 ledjes in een lamp, dus is het aantal ruwe lumen 800.

8 LEDs gewaardeerd op 100 Lumens per watt
8 x 100 = 800 ruwe lumen

Effectieve Lumen

Dit is een voorbeeld hoe men ruwe lumen naar effectieve lumen kan omzetten. Deze berekening is een aardige benadering als men de effectieve lumen niet weet. De lamp had 800 ruwe lumen, maar door optische en thermische verliezen kan men er van uit gaan de lamp 40% van zijn capaciteit verliest in dit geval betekent het dat de lamp 480 effectieve lumen levert.

Ruwe lumen = 800
Optische & thermische verliezen = 40% (van de ruwe lumen)
800 – 320 = 480 effectieve lumen

Wat word er bedoelt met optische en thermische verliezen?

Er zijn onvermijdbare verliezen bij elke lamp, niet alleen LED. De grootste verliezen komen door optische en thermische barrières.

Thermische verliezen:Optical & Assembly Losses

How to calculate Effective Lumens LEDs produceren minder licht als ze warmer worden, daarom is het ook belangrijk dat er goede koelribben aanwezig zijn om de door de LEDs geproduceerde hitte af te voeren. Doordat de LEDs warm worden produceren ze tussen de 10 en 20 procent minder licht.

Optische verliezen:How to calculate Effective Lumens starting with Raw Lumens

Wanneer licht door een object heen straalt bijv. een lens, dan verliest het haar intensiteit, afhankelijk van de helderheid van de lens. door deze obstructie kan een lamp variërend van 10 tot 20 procent van haar capaciteit verliezen.

Verlies van lichtsterkte: